درب های چوبی دارای انواع مختلفی هستند که، هر کدام در جایگاه خاص خود کاربرد دارند. شناخت بهتر انواع درب های چوبی به ما کمک می کند، تا انتخاب بهتری متناسب با فضا و بودجه خود داشته باشیم. با پیشرفت تکنولوژی و به وجود آمدن ماشین آلات مدرن برای تولید انواع درب های چوبی، زمان آماده شدن سفارشات مشتریان کاهش یافته و در مقابل کیفیت ساخت این مدل درب ها افزایش یافته است
انواع درب های چوبی
ما هر روز در زندگی روزمره خود با درب چوبی سر و کار داریم. برخی از آنها به عنوان درب ورودی ساختمان و برخی دیگر به عنوان، درب های داخلی ساختمانی(درب اتاق خواب و یا سرویس بهداشتی) نصب شده اند. بازه قیمتی درب های چوبی در کشور معمولا بین 50 میلیون تومان الی 100 میلیون تومان و حتی بیشتر است.

درب های چوبی دارای انواع مختلفی می باشد. این نوع درب ها دارای ویژگی های متفاوتی هستند.
باید بدانید همه این درب ها با یکدیگر مشابه نیستند و دارای انواع مختلفی هستند. برخی از تفاوت های آنها نوع چوب، روکش چوب، ام دی اف و غیره هستند. برخی از درب ها دارای ویژگی های خاص مانند، ضد آب و یا ضد سرقت هستند. ما در این مقاله در مورد انواع درب های چوبی و ویژگی های آن ها صحبت خواهیم کرد.
درب های چوبی داخلی و یا خارجی(از نظر محل استفاده با نصب)
درب های چوبی با توجه به خاصیت و ابعاد آن به دو دسته تقسیم می شوند:
- درب های چوبی داخلی مثل: درب اتاق، درب سرویس بهداشتی، درب حمام
- درب های چوبی خارجی مثل: درب های ورودی ساختمان، درب انباری، درب ورودی راه پله
هر کدام از این درب ها بر اساس کاربرد و شرایط محیطی که در آن قرار دارند انتخاب و نصب می شوند. در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.
درب های چوبی داخلی
همانطور که از اسم این مدل درب چوبی مشخص است، موارد استفاده آنها برای محیط های داخلی هستند. پس شرایط جوی بر آنها تاثیری ندارد و میتوانند طرح های ساده تری داشته باشند.

این مدل درب ها دارای خاصیت های ضد آب، ضد حرارت و ضد آتش هستند
معمولا موارد نصب این درب ها برای سرویس های بهداشتی، حمام و اتاق خواب ها هستند. درب هایی که برای حمام و سرویس بهداشتی نصب می شوند باید ضد آب باشند و یا حداقل قسمت پایین آنها که ممکن است با آب تماس مستقیم داشته باشد باید ضد آب باشد.
درب های چوبی داخلی دارای انواع مختلف دیگری هم هستند اما در ادامه ما تمامی آنها را شرح خواهیم داد.
1. درب های چوبی راهرویی
خیلی ساده به درب های ورودی به اتاق ها گفته می شود. این مدل درب ها عموما دارای نقوش مختلفی هستند و به زیبایی، راهروی ورودی به اتاق ها می افزاید. این مدل درب ها می توانند دارای درب های مختلف باشند اما برای اینکه ریتم رنگی در خانه حفظ شود و برای اینکه بتوان آنها را به راحتی ست کردن معمولا دارای رنگ های سفید یا تیره هستند.
2. درب های چوبی اتاق خواب
اتاق خواب ها معمولا فضای استراحت و یا تمرکز هر شخص است. درب های چوبی اتاق خواب ها، باید حس گرمی و زیبایی به اتاق ها ببخشند. همچنین مانع از آمدن صداهای اضافی، به داخل اتاق برای داشتن آرامش شوند.
این مدل درب ها معمولا، با چارچوب های فلزی نصب می شوند و دارای ابعاد مختلفی هستند. نقوش بر روی آنها معمولا زیباتر هستند و حس خوبی به فرد منتقل می کنند.
3. درب های چوبی حال یا اتاق نشیمن
مرکزیت خانه از طریق این درب ها مشخص می شود. درب چوبی اتاق نشیمن، فضای های داخلی خانه را از یکدیگر جدا می کند. این مدل درب ها، معمولا دارای نقوش بیشتری هستند و حس لاکچری بودن را القا می کنند.
4. درب چوبی آشپزخانه
یکی از مهم ترین درب های داخلی درب آشپزخانه می باشد. درب های چوبی آشپزخانه، به دلیل اینکه داخل حال قرار می گیرند باید به زیبایی خانه بی افزایند. برخی از این درب ها دارای ترکیبات خاص هستند، که در مواقع اضطراری آتش و حرارت را از خود عبور نمی دهند و مدت زمان بیشتری دوام می آورند که در اصطلاح به آنها، ضد آتش گفته می شود.
5. درب چوبی ورودی آپارتمان (درب ورود به فضای خانه)
همانطور که از اسم آنها مشخص است این مدل درب ها، محیط مشاع آپارتمان و یا محیط حیاط را از ورودی خانه جدا می کند. معمولا برای زیبایی این درب های چوبی، از شیشه در ساخت آن استفاده می شود تا بتوانند نور را از خود عبور دهند.
این نوع درب ها، معمولا بزرگ تر از درب های داخلی دیگر هستند و زیبایی و امنیت بیشتری دارند.
درب های چوبی خارجی
امروزه در ساختمان آپارتمان ها و خانه های ویلایی از درب های چوبی استفاده می کنند. درب های چوبی علاوه بر القا کردن حس طبیعی و لاکچری بودن به افراد بیننده آن، با برخی اصلاحات ممکن است حتی طول عمر بیشتری، نسبت به نمونه های فلزی داشته باشند. برای اینکه درب چوبی ساختمان زیبایی بیشتری داشته باشد معمولا در داخل آنها از نور و شیشه استفاده می کنند. شیشه ها ممکن است نقوش خاصی داشته باشند و یا دارای رنگ خاصی باشند.

این نوع درب های چوبی دارای نقوش بیشتری هستند
درب های چوبی ساختمان دارای برخی خاصیت های کاربردی مثل ضد آب، ضد سرقت و غیره هستند. در ادامه به توضیح درب های چوبی فضای خارجی می پردازیم.
1. درب چوبی ساختمان
این مدل درب های چوبی برای ورودی اصلی ساختمان یا خانه طراحی شده اند. یکی از مزایای این مدل درب ها، مقاومت بالا آنها در محیط های خارجی (OUTDOOR) است. درب های چوبی ساختمان مقاومت به نور و گرمای خورشید هستند و ماندن مداوم آنها در زیر خورشید، باعث رنگ پریدگی درب نمی شود.
درب چوبی ساختمان دارای خاصیت ضد آب هم می باشد. عوامل جوی و زیر جوی مثل باران و یا شستشو با آب باعث از بین رفتن این مدل درب نمی شود. امنیت درب چوبی ورودی، یکی دیگر از خواص بارز این نوع درب ها است. درب های چوبی ورودی به راحتی خم و یا شکسته نمی شوند و نفوذ به آنها سخت است.
2. درب چوبی راهرویی (OUTDOOR)
منظور از درب چوبی راهرویی، این است که این مدل درب برای ورود به محیط راه پله و یا انباری طراحی شده اند. این مدل درب ها معمولا در معرض عوامل جوی نیستند و برای امنیت بیشتر دارای چارچوب فلزی هستند.
درب های چوبی راهرویی (OUTDOOR) از آمدن باد و گرد و خاک به محیط جلوگیری می کنند و دارای خاصیت ضد آتش نیز هستند، تا در مواقع اضطراری آتش از آنها عبور نکند.
درب های چوبی خارجی دارای انواع دیگری مانند درب چوبی باغ و غیره نیز هستند اما ما در این مقاله پر کاربرد ترین آنها را توضیح دادیم.
انواع درب چوبی از نظر متریال

درب های چوبی با متریال های مختلف به ما امکان انتخاب متناسب با بودجه و فضای نصب می دهد
بازار درب های ساختمانی بسیار گسترده است و هر چند روز درب های مختلفی با کارایی های متفاوت به بازار عرصه می شوند. درب های چوبی نیز از این قائده مستثنی نیستند و انواع درب های چوبی در بازار وجود دارد. یکی از موارد تفاوت آنها متریال ساخت این نوع درب ها است. معمولا درب های چوبی دارای متریال های :
- HDF
- MDF
- PVC
- ABS
- HPL
ساخته می شوند. در ادامه این مقاله هر کدام از این متریال ها را توضیح خواهیم داد.
1. درب چوبی HDF (HIGH DENSITY FIBERBOARD)

درب های HDF دارای چگالی بیشتری نصب به MDF هستند
یکی از پرطرفدارترین انواع درب چوبی ، درب چوبی HDF می باشد. دلیل این امر قیمت پایین و مناسب این نوع درب ها است. فعالان صنعت ساختمان سازی، برای محیط های داخلی از درب های HDF استفاده می کنند. این نوع درب های معمولا دارای وزن پایینی هستند و نصب آنها بسیار آسان است.
درب چوبی HDF با خورده چوب یا براده چوب ساخته می شوند. اولین بار HDF در ساخت کفپوش ها به کار رفت اما به دلیل مقاومت آن در برابر فشار و نفوذ آب، از این ماده در ساخت درب های چوبی نیز استفاده می شود.
درب چوبی HDF (HIGH DENSITY FIBERBOARD) یک نوع تخته فیبر است که به روش DRY (خشک) تولید می شوند. چگالی این نوع درب های چوبی از MDF بیشتر است ولی وزن آن پایین تر از MDF است.
درب های اچ دی اف دارای کلاف های مربع شکل در داخل است که باعث می شود مقاوت این مدل درب دوچندان شود و عمر آن افزایش یابد.
2. درب چوبی MDF(MEDIUM DENSITY FIBERBOARD)

متداول ترین نوع درب های چوبی MDF می باشد
حتما شما هم با واژه MDF آشنایی دارید و شاید فکر کنید که این متریال، فقط در ساخت کابینت ها به کار می رود. اما واقعیت این است که این ماده ویژگی های خاصی دارد که کاربردهای آن را بالا می برد. درب چوبی MDF یکی از موارد کاربردهای این ماده است.
درب های چوبی MDF هم مانند درب های HDF دارای کلاف های مربعی شکل یا قاب عکسی هستند که برای تولید آنها ابتدا ورق MDF توسط ماشین آلات روز CNC (COMPUTER NUMERICAL CONTROL) می شود. بعد از اینکه طرح و نقوش مورد نظر بر روی آن ایجاد شد، بر روی شاسی اصلی پرس می شود و حرارت 100 درجه ای می بیند تا به خوبی بر روی شاسی اصلی نصب شود.
روکش های مختلفی برای درب چوبی ام دی اف در نظر گرفته می شود مثل PVC و غیره که هر کدام از آنها ویژگی های خود را دارند. اما به طور کلی ورق ام دی اف دارای ضخامت 6 میل است که بعد از اضافه شدن روکش ضخامت آن افزایش می یابد.
3. درب چوبی PVC(POLYVINYL CHLORIDE)

درب های چوبی PVC از نظر اقتصادی بسیار به صرفه هستند
متریال PVC به صورت یک ماده ترموپلاستیک با مقامت بالا، شناخته می شوند. این متریال، چگالی بالایی دارد و معمولا برای ساخت درب های چوبی سرویس بهداشتی و حمام استفاده می شوند. چگالی بالا، باعث می شود نفوذ آب به درون درب چوبی سخت شود و به راحتی از بین نرود.
درب های چوبی پی وی سی، دارای ورق های MDF هستند که روکش PVC بر روی آنها پرس می شود. ضخامت ورق ام دی اف، به طور معمول 6 الی 8 میلی متر است. در ساخت درب های PVC از دو ورق ام دی افی که میان آنها پلاستوفوم است استفاده می شود. این مورد باعث می شود درب های PVC به عایق صدا و حرارت تبدیل شوند.
قیمت این نوع درب بسیار پایین تر از درب های تمام چوب است درحالی مقاومت آنها از درب های تمام چوب بیشتر است.
4. درب چوبی ABS(ACRYLONITRILE BUTADIENE STYRENE)

میان درب های چوبی ABS با رزین و هانیکام پر می شود
مورد استفاده کلی این درب ها به طور خاص، ضد آب بودن آنهاست. یعنی درب های چوبی ABS به عنوان درب های چوبی ضد آب در بازار شناخته می شوند.
طریقه ساخت درب های چوبی ABS به اینصورت است که، ابتدا یک کلاف چوبی به دور درب کشیده می شود و بعد داخل آن با رزین و هانیکام، به صورت لایه ای پر می شود. مرحله بعدی ورق MDF بر روی شاسی آن قرار می گیرد و سپس روکش ABS بر روی کل درب کشیده می شود. ضخامت ورق ام دی اف از نوع 3 میل می باشد.
بیشترین مورد استفاده درب چوبی ABS برای سرویس های بهداشتی و حمام است. به دلیل اینکه چگالی متریل ABS بسیار بالاتر از انواع دیگر متریال هاست و این درب چوبی، مقاومت بسیار بالایی در نفوذ آب دارد. سرویس بهداشتی و حمام از جمله محیط هایی هستند که رطوبت بالایی در آنها وجود دارد اما این درب چوبی به خوبی از پس این موضوع بر آمده است.
5. درب چوبی HPL(HIGH PRESSURE LAMINATE)

امروزه درب های HPL به دلیل مقاومت و کیفیت بالا بسیار پرطرفدار شده اند
ملامینه یکی از متریال های مقاومت در برابر فشار و رطوبت است. درب چوبی HPL یا ملامینه یکی از مقاوم ترین انواع درب چوبی است که امروزه در بازار وجود دارد.این نوع درب های چوبی هم در داخل و هم خارج ساختمان کاربرد دارد.
درب های چوبی ملامینه، از روکش های نازک HDF(HIGH DENSITY FIBERBOARD) به همراه ورق کرافت(CRAFT SHEET) ساخته می شوند. این نوع درب های چوبی نیز با کلاف چوبی قاب عکسی ساخته می شوند. یک ورق HDF بر روی شاسی قرار میگیرد و بعد از آن درب به وسیله روکش ملامینه روکش خواهد شد.
یکی از مزایای خوب این درب ها که باعث کاهش قیمت آنها نیز می شود، استفاده از روکش های ملامینه رنگی می باشد. این مورد باعث می شود که درب های چوبی HPL قیمت کمتری، نسبت به مدل MDF و HDF داشته باشند. چون دیگر نیازی به رنگ زدن درب نیست و خریدار، هزینه ای بابت رنگ پرداخت نمی کند.
6. درب تمام چوب

درب های تمام چوب، گرمی و زیبایی خاص خود را دارند.
درب های چوبی از گذشته در زندگی انسان ها بوده و انسان ها، قبل از به وجود آمدن تکنولوژی های امروزی از چوب درختان برای ساخت درب استفاده می کردند. درب تمام چوب یکی از گران ترین ولی اصیل ترین مدل درب برای استفاده در ساختمان است.
درب های تمام چوب از نظر وزن بسیار سنگین هستند و نصب سختی دارند. این درب ها به صورت عادی مزایای خاص درب های دیگر را ندارند، اما با انجام تغییراتی می توانند خواص ضد آب و حرارت را به دست آورند. یکی از مواردی که قابل ذکر است عایق بندی درب تمام چوب است.
درب های تمام چوب هم با چوب های مختلفی ساخته می شوند که هر چوب خاصیت خاص خود را دارد. چوب هایی مانند چوب راش، بلوط، گردو، چوب روسی و ملش از جمله انواع چوب هایی است که در اینگونه درب ها به کار می رود.